• Yvonne&Diana


Even voorstellen...: de gezichten achter Amelander Wol zijn Yvonne Spoelstra en Diana Edes.
Wie zijn jullie, hoe kennen jullie elkaar, hoe vullen jullie elkaar aan? Zijn maar een aantal vragen die de laatste tijd op ons afkomen.
En.. bij deze proberen we antwoorden en een indruk te geven over alles wat met ons en de wol te maken heeft!

Sommigen zullen het wel weten, velen ook niet, dat wij familie zijn.
Yvonne is getrouwd met Anton, neef van Diana. Schoonmoeder van Yvonne is de zus van Diana's moeder.
Yvonne komt oorspronkelijk uit Groningen maar woont al heel lang op Ameland en Diana komt oorspronkelijk van Ameland en woont tegenwoordig in Appelscha.

Een aantal jaar geleden vroeg Diana aan Yvonne om eens mee te gaan naar de Shetlandeilanden voor de wolweek daar.
Diana wist dat Yvonne een breister is en dat ze dit wel zou aanspreken. Met een groep van 4 gingen we daarnaartoe. Yvonne had nog nooit gevlogen dus wel een avontuur op zich! Op de Shetlandeilanden een huisje gehuurd en auto erbij en we konden gaan en staan waar we wilden. Prachtige omgeving en ontzettend leuke wolevenementen. Het hele evenement was in een beginfase dus nog kleinschalig. En dat is wat ons meteen erg aantrok.
In het huisje hadden we s'avonds tijd om alles eens rustig te bespreken en dat was het begin van de Amelander wol.
De jaren daarna zijn we er nog een aantal keren geweest en de laatste keer hebben we zelf een tour uitgezet door west Schotland. We hebben veel lokale kleine bedrijfjes bezocht en veel leuke mensen leren kennen. En ondertussen konden onze eigen plannen steeds meer groeien. We kwamen er tijdens al die reizen achter dat we over heel veel wolzaken precies dezelfde ideeen
hebben en dat werkt ook door in onze eigen plannen. Er zijn natuurlijk ook wel verschillen en dat komt goed uit. Yvonne richt zich bijvoorbeeld vooral op breien en Diana is gaan weven en wolverven.
Dit kunnen we goed gebruiken om de mogelijkheden uit te bereiden. We trekken elkaar beide mee in nieuwe ideeen en de manier waarop past heel goed.

We hebben allebei een atelier waar we onze wolwerkzaamheden uitvoeren.
Yvonne heeft daarnaast met Anton nog een aannemersbedrijf waar ze ook van alles doet. En verder is ze druk met kinderen, kleinkinderen en de appartementen bij huis die ze verhuren.
In het atelier verkoopt ze de wol en wordt op dit moment verder ingericht om workshops te doen en diverse wolwerkzaamheden.
Diana woont in Appelscha met man en kinderen en heeft naast het atelier een B&B. In het atelier worden workshops gegeven of ze doet dit op locaties.
Verder is ze als beeldend kunstenaar werkzaam en vormt met een aantal andere kunstenaars de groep Concullega's.